Nowy FormatWorks 2009 umożliwia konwersję plików PMI CATIA V5, Pro/E i UG do SolidWorks

21.01.2009 Skomentuj pierwszy


Capvidia ogłosiła wydanie rozszerzenia do FormatWorks 2009 Professional obsługującego dane PMI (Product Manufacturing Information – dane dotyczące wytwarzania produktu, zdefiniowane rdzennie w takich systemach, jak CATIA V5, Pro/E i UGX.

 
PMI obejmuje dane FTA (z ang. Functional Tolerance Annotation – funkcjonalne adnotacje i tolerancje) oraz GDT (z ang. Geometric Dimensioning and Tolerance – geometryczne wymiarowanie i tolerancja). PMI umożliwia dostęp do wymiarów, tolerancji, wykończeń powierzchni, uwag produkcyjnych dla produktu itp.. FormatWorks 2009 Professional obsługuje dane PMI zapisane wraz z modelami 3D CAD w następujących formatach: CATIA V5, Pro/E i UGX. Dane PMI są teraz dostępne także dla użytkowników SolidWorks-a pracujących na plikach zaimportowanych z wyżej wymienionych systemów.

Implementacja PMI przez Capvidię obejmuje:
  • Wyświetlanie rzutów modeli i powiązanych danych PMI
  • Wymiary
  • GDT - geometryczne wymiarowanie i tolerancje
  • FTA – funkcjonalne adnotacje i tolerancje
"Obsługa PMI została dodana do FormatWorks-a w odpowiedzi na nadpływające do nas już od dłuższego czasu prośby klientów.Bardzo jesteśmy zadowoleni że w końcu byliśmy w stanie im sprostać i zaoferować tą, jakże istotną funkcjonalność” - komentuje Lyle Fischer z Capvidia North America
 
 
Translacja z SolidWorks-a do CATIA V4

Praca na rdzennych modelach 3D wymaga więcej niż tylko geometrii 3D. Informacje powiązane z projektem, definiujące sposób postrzegania modelu 3D są równie ważne, a w szczególności w programach typu CAM, choćby przy projektowaniu form i uchwytów. Wcześniej dane PMI były częścią rysunków technicznych 2D, opisujących procesy technologiczne i produkcyjne. Bryły 3D dostarczają edytowalnych danych projektowych, ale tylko w połączeniu z PMI, dostajemy komplet informacji, które normalnie były uchwycone na rysunkach 2D.








 
KOMENTARZE (0)
Nieznajomy musisz być zalogowany aby dodać komentarz.
E-mail:
Hasło: