Skanner 3D w marketingu
Jeśli chcesz zaprezentować swoje produkty od jak najlepszej strony, musisz zadbać o to, aby wizualizacje były jak najbardziej realistyczne. W przypadku produktów, które zostały wcześniej zaprojektowane i posiadają modele CAD, to nie stanowi problemu, aby wygenerować wiernie wyglądające modele do animacji.
Co jednak w przypadku, gdy nie posiadamy modelu CAD, a obiekt nie posiada regularnych kształtów i nie jest nawet wytwarzany tylko przyrządzany?
Pizza przygotowana do skanowania
Drugi rodzaj pizzy upieczonej w celu skanowania
Przed takim zadaniem stanęła agencja reklamowa NuOrder, która tworzy kampanie reklamowe dla pizzerii Da Grasso. Od lat korzystają oni z wielu możliwości, jakie daje współczesna obróbka komputerowa, aby animacje i reklamy jeszcze bardziej przykuwały wzrok odbiorców. Na początku grudnia agencja NuOrder zgłosiła się do nas, abyśmy zeskanowali dla nich pizzę oraz przygotowali wyniki w taki sposób, żeby mogły zostać wykorzystane w programach służących do tworzenia animacji.
Przygotowane stanowisko do skanowania
Pierwszy etap pracy nad projektem – skanowanie pizzy
Aby spełnić oczekiwania klienta i uzyskać najwyższej klasy skany 3D, najlepiej do tego celu wykorzystać skanujący z kolorem ręczny skaner 3D. Takim skanerem jest bez wątpienia Artec Space Spider, który cechuje się bardzo wysoką rozdzielczością skanów oraz skanuje z wiernym odzwierciedleniem tekstury.
Wykonanie skanu tym skanerem, to kwestia kliku minut. Dużym ułatwieniem jest to, że oprogramowanie do sterowania i obróbki tj. Artec Studio Professional 14 pozwala na podgląd na żywo tego co już zostało zeskanowane, a to optymalizuje cały proces.
Po łatwym i szybkim skanowaniu należy przeliczyć surowe wyniki do siatki trójkątów, a następnie nałożyć na nią teksturę. Łatwość i intuicyjność obsługi programu sprawia, że po kilkunastu minutach mamy gotowy wynik do przekazania do dalszych prac, m.in. do wykorzystania przy tworzeniu animacji.
Skanowanie pizzy
Proces skanowania
mgr inż. Adam Rajch – specjalista ds. skanowania 3D, 3D Master
Wykorzystanie skanera ręcznego Artec Space Spider do skanowania pizzy, sprawia, że proces skanowania jest szybki. Parametry skanera pozwalają na uzyskanie siatek trójkątów o wysokiej rozdzielczości i realistycznym kolorze. Późniejsza praca w Artec Studio Professional sprawia, że uzyskanie gotowych wyników to kwestia kilkunastu minut, a same siatki trójkątów charakteryzują się zoptymalizowaną budową o wysokiej rozdzielczości oraz wiernym odzwierciedleniem barwy.
Modele pizzy przygotowane za pomogą skanera 3D
Kolejnym etapem prac jest opracowanie modeli siatek trójkątów w programie do animacji. Tym zadaniem zajęła się firma współpracująca Nanoframe.
Animacja pizzy
Pan Daniel Dudek – Creative Director tak opisuje to przedsięwzięcie: “Współpracowaliśmy z 3D Master w zakresie przygotowania skanów 3D pizzy do spotu reklamowego Da Grasso. Wyzwanie polegało na tym, żeby pizza wyglądała apetycznie, a pliki były na tyle zoptymalizowane, by można było je łatwo rigować i animować w dalszych procesach produkcji. Ze względu na to, że klientem docelowym była sieć pizzerii, zgodność z rzeczywistością, foto realistyczność oraz estetyka były najwyższym priorytetem. W tym przypadku skan 3D okazał się lepszy niż sesja zdjęciowa fizycznego produktu. Firma dysponowała wieloma profesjonalnymi urządzeniami skanującymi przez co proces był sprawny i szybki. (...)”
Pizze stworzone za pomocą skanera 3D
Efekt końcowy prac można zobaczyć tutaj:
Animacja przygotowana dla firmy DaGrasso
Artec Space Spider to skaner o bardzo wysokiej rozdzielczości skanowania (z dokładnością do 0,05 mm), znakomity do skanowania i digitalizacji małych obiektów, zwłaszcza tych o dużej ilości szczegółów, takich jak płytki elektroniczne, biżuteria, drobny sprzęt itp. Zespół digitalizacji The Farm 51 używa Space Spider do skanowania małych zasobników, butów, hełmów i
Dużym ułatwieniem w całym procesie skanowania był fakt, że odbywało się ono w profesjonalnym studio fotograficznym 13k2.pl Piotr Kałuziński. Studio to jest wyposażone w piec, przez co skanowanie odbywało się bezpośrednio po wyjęciu z pizza, wpłynęło to na realistyczny wygląd i czas wykonania usługi.